Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε

Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία – 1η μέρα: Η πορεία προς την Εθνεγερσία

Η 1η μέρα της σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία» που διοργανώνει ο Σύλλογος μας είναι την Κυριακή 4 Απριλίου 2021.
Στις 17:00 μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω της πλατφόρμας ZOOM (https://us02web.zoom.us/j/78027881153) και εναλλακτικά σε live streaming μέσω Facebook (Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων) και YouTube(https://youtu.be/DG4OCVOPdNM) την ημερίδα με τίτλο: 

Η πορεία προς την Εθνεγερσία .

Σε αυτή την πρώτη μέρα έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας δύο εξαίρετους ομιλητές:

Η κυρία Μαρία ΕυθυμίουΙστορικός – Καθηγήτρια Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η πρώτη μας ομιλήτρια με θέμα: «Ο Ελληνισμός κατά την προεπαναστατική περίοδο».

Στη συνέχεια ο κύριος Μανώλης Μακρής, Νομικός – Συγγραφέας – Πρόεδρος της Στέγης
Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου παίρνει τη σκυτάλη για να εμβαθύνει στην περίοδο αυτή για την ιδιαίτερη πατρίδα μας στο λόγο του με θέμα: «Τα Δωδεκάνησα κατά την προεπαναστατική περίοδο».

Σύντομα Βιογραφικά σημειώματα

ΜΑΡΙΑ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955.

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.
Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.
Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτική Καθηγήτρια. Από τη θέση αυτή έχει διδάξει, επί 40 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά.Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).
Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016, στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας (καταγεγραμμένα στην ηλεκτρονική θέση Blod.gr Mαρία Ευθυμίου).
Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας. Παραλλήλως έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από εβδομήντα άρθρα της (σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας) καθώς και παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.
Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας , της Δανάης και της Δάφνης.

Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.
Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων – φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΚΡΗΣ

Γεννήθηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε δικηγορία στη Ρόδο.
Ασχολήθηκε με την ιστορική και λαογραφική έρευνα. Εξέδωσε βιβλία και δημοσίευσε δεκάδες άρθρων με ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο για την ιδιαίτερη πατρίδα του Κάρπαθο και για τα Δωδεκάνησα γενικότερα, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε σε πολιτιστικούς και παροικιακούς φορείς.

Από το 2008 είναι Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Βιβλιογραφία

Ο Ελληνισμός κατά την προεπαναστατική περίοδο- Προτεινόμενη βιβλιογραφία
  • Βακαλοπουλος Ε. Απόστολος: Η Επανάσταση του Ελληνικού Έθνους (η πολύτομη έκδοση), Εκδόσεις: Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη
  • Πιζάνιας Πέτρος: Η ιστορία των νέων Ελλήνων -Από το 1400 εως το 1820, Εκδόσεις: Εστία
  • Ευθυμίου Μαρία, Προβατάς Μάκης: Ρίζες και θεμέλια: Οδόσημα της ιστορίας του Ελληνισμού, Εκδόσεις: Πατάκης
  • Ευαγγελίδης Ε. Τρ., Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας (Ελληνικά σχολεία από της Αλώσεως μέχρι Καποδιστρίου), τόμ. Α, Β, εν Αθήναις 1936
  • Οι Έλληνες στην Διασπορά – 15ος -21ος , (συλλογικό), Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/CD_1-
Τα Δωδεκάνησα κατά την προεπαναστατική περίοδο – Προτεινόμενη βιβλιογραφία
  • Ευαγγελίδης Ε. Τρύφων, Ροδιακά, Ρόδος 1917.
  • Αντωνίου Ευανθία – Βάσω: Η Χάλκη της ∆ωδεκανήσου σε παλιούς και σύγχρονους καιρούς, Ρόδος 1997.
  • Γρηγορόπουλος Σ. Μιχαήλ, Η νήσος Σύμη, πραγματεία υπό γεωγραφικήν, ιστορικήν και στατιστικήν έποψιν, εν Αθήναις 1880.
  • Ευαγγελίδης Ε. Τρύφων – Μιχαηλίδης Νουάρος Μ.: Ιστορία της νήσου Κάσου, εν Αθήναις 1935.
  • Ζαρράφτης Ε. Ιάκωβος, Κωίων Β ́ μέρος, Ιστορία της Κω από των αρχαιοτάτων μέχρις ημών, Κως, 1922.
  • Χατζηβασιλείου Βασίλειος, «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ-ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ», Εκδόσεις Δήμου Κω 1990.
  • Κουμέντος Ι. Νικήτας: Τοπική Ιστορία της Νισύρου. Ρωμαϊκά – βυζαντινά και νεώτερα χρόνια. Κως 2000.
  • Μιχαηλίδης – Νουάρος Μ.: Ιστορία της νήσου Καρπάθου (∆ωδεκανήσου) από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον. Αθήναι 1940.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: